Suomeksi

Framtidens arbetsliv för unga

Alma Media och Barn- och ungdomsstiftelsen skapade lektionsvideon Tulevaisuuden työelämä nuorille (Framtidens arbetsliv för unga) för att erbjuda eleverna i årskurs nio och studerandena på andra stadiet, ungdomar i åldern 15–18 år, vägledning som förberedelse för framtidens arbetsliv. Lektionsvideon är 45 minuter lång och innehåller aktiverande frågor som eleverna kan diskutera i par eller tillsammans med klassen.

Syftet med lektionsvideon är att hjälpa ungdomarna att uppfatta hur behoven i framtidens arbetsliv ser ut och hur de själva kan förbereda sig för arbetslivets krav och påverka det arbetsliv som de själva kommer att vara en del av. Hur de kan bygga den bästa möjliga framtiden för sig själva och inte minst hur de ska ta hand om sig själva och sitt välbefinnande i stressen och pressen i arbetslivet.

Som utbildare på videon medverkar framtidsexpert Otto Tähkäpää från Barn- och ungdomsstiftelsen och företagare Tomi Kaukinen.

 

Lär känna utbildarna närmare

Tomi Kaukinen

Tomi Kaukinen

Sverigefinska Tomi Kaukinen är en energisk, innovativ och rättfram serieföretagare som inte räds ens de vansinniga utmaningarna. Kaukinen hoppade över gymnasiet och började redan i tidiga tonåren arbeta med asbestrivningar på en byggarbetsplats. Senare arbetare han som städare i Stockholms tunnelbana, tills en kommentar från en kollega i femtioårsåldern om förslösade möjligheter fick honom att stanna upp. Kaukinen sade upp sig och återvände till skolbänken. Han tog examen från Handelshögskolan i Stockholm och arbetade sedan i finansbranschen i sex år, tills han bestämde sig för att starta sitt första företag. Som företagare begick Kaukinen alla misstag man bara kan, tills han drog lärdom av dem och flyttade sitt företag till Spanien. Där fick han möjlighet att arbeta med världens största idrottsföreningar. Det hektiska tempot och den hårda träningen inför en Ironman-tävling visade sig dock vara en lömsk kombination, och slutligen blev Tomi Kaukinen sjuk i utmattning. Först detta fick honom att upptäcka vad han egentligen ville göra och under vilka villkor. Nu driver Kaukinen sin egen webbplats Licence to Fail, anlitas som talare på och moderator för företagsevenemang för att berätta om sin depression och hjälper unga företagare och företag att undvika de misstag han själv begått. Han var finalist i kategorin Årets Talare, Storyteller på Evento Awards 2020.

Otto Tähkäpää

Otto Tähkäpää

Otto Tähkäpää är en före detta historieforskare som blev framtidsforskare i stället. Han arbetar som ledare för Tulevaisuuskoulu som grundats av honom själv. Tulevaisuuskoulu är avsedd för barn och unga samt deras lärare och främjar framtidsfostran i skolorna. Med Tulevaisuuskoulu vill man ge alla barn och unga förutsättningar för att möta en osäker och snabbt föränderlig framtid. Utöver arbetet med ungdomar lägger Tulevaisuuskoulu fokus på utbildning av lärare och andra fostrare. I tillägg till att leda Tulevaisuuskoulu arbetar Tähkäpää som framtidsexpert vid Barn- och ungdomsstiftelsen samt som företagare och konsult. Han är främst insatt i arbetets, kompetensens och lärandets framtid. Före Tulevaisuuskoulu arbetade Tähkäpää bland annat med olika prognostiseringsuppgifter inom den privata sektorn och på statsrådets kansli. Under sin karriär har Tähkäpää också behövt ta itu med frågor som handlar om hur han själv orkar.