Jaakko Sahimaa

Jaakko Sahimaa

Jaakko Sahimaa on organisaatiopsykologi, yrittäjä, tutkija ja tietokirjailija, jonka erityisenä kiinnostuksen kohteena on työmotivaatio sekä työn mielekkyys ja merkityksellisyys.

Katso Jaakon koulutus

Työn merkitys hukassa? Kompassi esiin, niin löydät eteenpäin työn murroksessa

Arkisessa aherruksessa voi herkästi unohtua, miksi työtä tehdään ja mikä siinä on itselle merkityksellistä. Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa kertoo, miten työlle voi etsiä uutta suuntaa. Vaikka työelämä on murroksessa, avaimet muutokseen ovat omissa käsissä.

Pysähdy murroskohdassa

Jos työ tuntuu raskaalta ja fiilis on kadonnut, pysähdy. Kuten työelämä, olet kenties itsekin murroskohdassa. Ihmismieli takertuu helposti epäkohtiin ja etsii niiden kautta ratkaisuja. Älä valita, vaan analysoi työn plussia ja miinuksia.

Selvitä itsellesi, mikä on sinulle tärkeää työssäsi: oma rooli, työyhteisön vai organisaation rooli. Voit viihtyä työssäsi, mutta turhaudut, jos työ ei edistä mielestäsi mitään järkevää. Mieti, mitkä asiat vastaavat arvojasi ja odotuksiasi.

Anna itsellesi riittävästi aikaa uuden suunnan valitsemiseen. Kuvittele, että olet suunnistamassa. Jotta onnistuisit, sinun täytyy tietää, missä olet, mihin kompassin neula osoittaa ja mihin lähdet.

Ruoki motivaatiota

Motivaatioon vaikuttaa pitkälti se, miten hyvin tunnet omat kiinnostuksen kohteesi, oman osaamisesi ja arvosi. Motivaation voi tappaa huono johtaminen ja työn kehno organisoiminen, liiallinen työn määrä, kärhämät työyhteisössä – se, että työtä ei pääse tekemään täysillä. Motivaation lähteet löytyvät omista asenteista mutta myös vuorovaikutuksesta työyhteisön kanssa. Tiedätkö, ketä varten työtä teet, kuka siitä hyötyy ja maksetaanko työstä riittävää palkkaa? Motivoitunut ihminen saa työstään palautetta ja arvostusta. Hän näkee, että saa asioita aikaiseksi.

Tunnista tarpeesi työn murroksen keskellä

Jotta et ajelehtisi ajopuun tavoin työurallasi tehtävästä toiseen, kannattaa pysähtyä aika ajoin omien tarpeiden, odotusten ja toiveiden äärelle. Kun tiedät, mitä haluat ja odotat, pystyt suuntaamaan tavoitteita kohti. Jos haluat mielekkään uran, ota siinä kuskin paikka. Selvitä itsellesi seuraavat asiat: Mitä rakastat? Mitä osaat? Mitä maailma tarvitsee? Mistä sinulle maksetaan? Hanki lisänäkemystä omiin mahdollisuuksiisi ystäviltä ja työkavereilta tai vaikkapa uravalmennuksista. Avun ja tuen hakeminen on tärkeä työkalu elämänhallinnan työkalupakissa, niin työssä kuin siviilissä, ja erityisesti tulevaisuuden työelämässä.

Teksti: Helen Partti

 

< Katso kaikki Onni työssä -kouluttajat