Joni Jaakkola
Joni Jaakkola on yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja, joka kannustaa ihmisiä kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan, sillä sen myötä myös työhyvinvointi paranee.
Pidä huolta henkisestä työhyvinvoinnista ja pyri irti pahvilaatikon makuisesta arjesta
Yrittäjä, hyvinvointivalmentaja Joni Jaakkola kannustaa ihmisiä kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan. Tällöin myös työhyvinvointi paranee.
Töiden jälkeen tulee kaaduttua väsyneenä sohvalle. Mihinkään ylimääräiseen ei jaksa tarttua. Arjesta on tullut tasaisen harmaata, pahvilaatikolta maistuvaa paahtamista. Toisiko perinpohjainen ruokaremontti lisää energiaa? Auttaisiko uusi treeniohjelma? Jospa pudottaisi hieman painoa?
– Aivan varmasti jokaiselle löytyy jokin sopiva ruokavalio tai tapa liikkua. Mutta mielekäs elämä on paljon enemmän ja koostuu monesta eri osa-alueesta. Jos teet jatkuvasti töitä 13 tuntia päivässä, pelkällä ruokavaliolla ei korjata sitä, että iltaisin väsyttää. Elämän perustuksien korjaamiseen ei riitä, että jättää hiilarit pois ruokavaliostaan, Joni Jaakkola sanoo.
Jaakkola toimii hyvinvointiyritys Optimal Performancen toimitusjohtajana ja hänen missionaan on auttaa ihmisiä voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin sekä löytämään parempi vire arkeen. Jaakkolan mukaan elintapojen kohentaminen liitetään liian usein pelkästään laihduttamiseen. Sen sijaan huomio tulisi kiinnittää laajemmin käytettävissä oleviin voimavaroihin.
– Voimavarat määrittävät sitä, miten arjessa pystyy ja jaksaa toimia. Ideaalissa tilanteessa voimavaroja riittää niin työhön, vapaa-aikaan kuin perheeseen ja parisuhteeseenkin, Jaakkola toteaa.
Kun virettä löytyy, jaksamme siis paremmin tehdä töitä, viettää aikaa perheen kanssa, pelata tennistä ja tehdä vielä vaikkapa keittiöremonttia. Elää täysipainoista ja mielekästä elämää.
Omaan työhyvinvointiin vaaditaan tasapainoista arkea
Jaakkolan mukaan hyvä lähtökohta muutokselle on omasta hyvinvoinnista kiinnostuminen, sillä kiinnostus motivoi ihmistä toimimaan. Kiinnostuksesta kohti tavoitteita päästään suunnitelmallisuudella eli esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin hyvinvoinnille tärkeät elementit, kuten liikunnan ja palautumisen. Tärkeää on löytää tasapaino ravintoon, liikuntaan, palautumiseen ja uneen sekä arjen rytmiin.
Entä miten kiinnostusta ja motivaatiota omien voimavarojen parantamiseen pidetään yllä? Miten estetään innostuksen lopahtaminen parin viikon jälkeen?
– Usein parhaiten toimii se, että ihminen kokee voimavarojensa kasvun käytännössä. Eli sen, millaista on olla virkeämpi ja mitä kaikkea elämään saa silloin lisää. Pelkkää puhetta ihminen ei aina usko, Jaakkola pohtii.
Jaakkola muistuttaa, että yksilön hyvinvointi on kaikkien etu – myös läheisten ja työnantajan.
– Se, että elää huonossa rytmissä, eikä jaksa arkea, laskee elämänlaatua ihan merkittävästi. Mutta kun huolehtii omasta hyvinvoinnistaan ja voimavaroistaan, jaksaa tehdä mielekkäitä asioita ja antaa parhaansa niin työssä kuin vapaa-ajallakin.
Teksti: Hanna Reinikainen
< Katso kaikki Onni työssä -kouluttajat