Katja Pasanen

Katja Pasanen

Katja Pasanen on kouluttaja, joka on erikoistunut viime vuosina mentaalivalmennukseen. Hänellä on laaja kokemus- ja tietopohja urheilun parista sekä pelaajana että valmentajana yli parinkymmenen vuoden ajalta.

Katso Katjan koulutus

Työhyvinvointiin tarvitaan myös tunteita: tunnista tunteesi, hyödynnä vahvuutesi

Tunteet ohjaavat toimintaamme. Niitä on mahdollista oppia hallitsemaan. Tunteiden hallitseminen parantaa työhyvinvointia ja auttaa selviämään työelämän murroksessa.

Kuinka tuoda omat vahvuudet esiin silloinkin, kun joutuu jännittävään tai epävarmaan tilanteeseen? Mentaalivalmentaja Katja Pasasen mukaan avain omien vahvuuksien hyödyntämiseen on opetella tiedostamaan ja tunnistamaan omia tunteitaan. Samoja taitoja tarvitaan myös työelämässä.

Pasanen muistuttaa, että vaikka uskottelemme usein itsellemme, että teemme asioita järjellä, toimimme silti pitkälti tunteiden varassa. Siksi olisikin tärkeää, että oppisimme tunnistamaan, millaisia tunteita erilaiset asiat ja tilanteet meissä herättävät.

– Tällöin on mahdollista hallita omia tunteitaan, eivätkä tunteet ala hallita sinua, Pasanen neuvoo.

Esimerkiksi odotukset ja suorituspaineet saattavat luoda epämiellyttäviä tunteita, jotka puolestaan voivat heikentää suoriutumistamme vaikkapa tärkeässä presentaatiossa tai asiakastapaamisessa. Tällöin emme kykene antamaan tilanteessa parastamme eli käyttämään vahvuuksiamme täysmittaisesti.

– Jos haluaa onnistua jossain oikein kovasti, huomio saattaa kääntyä epäonnistumisen välttämiseen. Tällöin itse asiassa keskitymmekin siihen epäonnistumiseen, Pasanen huomauttaa.

Pasasen mukaan on tärkeää tiedostaa, että omia reaktioitaan voi muuttaa. Voimme siis oppia toimimaan ja onnistumaan vaativissakin suorituksissa.

– Jos tunnistaisimme paremmin, miksi reagoimme niin kuin me reagoimme, niin uskaltaisimme tehdä enemmän asioita ja olisimme rohkeita mitä erilaisimmissa tilanteissa, Pasanen sanoo.

Pidä huoli omasta työhyvinvoinnista: valmistaudu, hengitä, kannusta

Miten tunteet voi saada hallintaan ennen tärkeitä suorituksia? Tutustu Katja Pasasen vinkkeihin.

1. Valmistaudu huolellisesti ja tee mielikuvaharjoittelua, jossa käyt suoritusta läpi etukäteen.

2. Hengitä. Muutamalla syvällä sisään- ja uloshengityksellä on mahdollista rauhoittaa oma mielentila nopeastikin.

3. Kannusta itseäsi. Kolmas tärkeä asia on kiinnittää huomiota siihen, kuinka puhumme itsellemme. Enkö minä tätäkään osaa -tyylinen itsepuhe kannattaa heittää roskakoriin. Kuuntele itseäsi ja mieti, kuinka kannustaisit kaveriasi. Puhu aina itsellesi, niin kuin puhuisit ystävällesi.

Tutustu koko verkkokurssiin
Lue lisää työhyvinvoinnista, urakehityksestä ja työelämän murroksesta

Teksti: Hanna Reinikainen

 

< Katso kaikki Onni työssä -kouluttajat