Paula Helle

Paula Helle

Paula Helle on kouluttaja, organisaatioiden kehittäjä ja pioneeri muotoiluajattelun hyödyntämisessä työntekijäkokemuksen ja paremman työelämän kehittämisen välineenä.

Katso Paulan koulutus

Työelämä muuttuu: malttia on valttia työn tuunaamisessa

Työelämä on murroksessa, ja moni organisaatio haksahtaa vauhtisokeuteen työprosesseja kehittäessään. Työpäivämuotoilija ja Workday Designers Oy:n Paula Helle vinkkaa, miten työn saa tuunattua fiksusti työelämän muutoksista huolimatta.

1. Tuunaa työ fiksummaksi ja anna työn muuttua

Työelämän muuttuessa myös työn tekemisen tapojen on muututtava. Työn sujumista voi mitata yksinkertaisella mittarilla. Asiat ovat kohdillaan, jos saa aikaan tuloksia ja pääsee asettamiinsa tavoitteisiin. Kun itselläkin on hyvä fiilis, työssä on silloin imua.

Näin ei aina ole ja silloin työtään voi tuunata fiksummaksi. Työn tuunaaminen tarkoittaa työn räätälöimistä tukemaan työssä onnistumista ja jaksamista.

2. Tunnista juurisyyt

Työtä voi lähteä kehittämään havainnoimalla niitä asioita, jotka synnyttävät hyvää fiilistä ja tulosta sekä niitä, jotka kuormittavat tai turhauttavat.

Aina omat niksit eivät kuitenkaan riitä, vaan koneisto jatkaa yskimistään, eikä syytä tunnu löytyvän. On hyvä muistaa, että kaikki asiat eivät ole yksilön käsissä, vaan kehittymiseen tarvitaan yhteistyötä. Usein kuitenkin työyhteisössä pyöritään oireitten äärellä ja ollaan tyytymättömiä, mutta sitä keskustelua, mikä oikeasti hiertää taustalla, ei ole käyty. Juurisyiden tunnistaminen on tärkeää.

3. Kyseenalaista tutut tavat

Kun uusia työtapoja lähdetään ideoimaan, ajattelua tulisi haastaa rohkeasti. On turha tarttua ensimmäiseen ideaan, sillä useimmiten se on liian ilmeinen, eikä tuo toivottuja hyötyjä. Ideoita ja inspiraatiota voi hankkia rohkeasti useasta eri lähteestä, myös työelämän ulkopuolelta.

Uudet ideat kannattaa ensin testata huolellisesti, ennen kuin ne viedään käytäntöön. Tarvitaan malttamista ja ratkaisujen jalostamista, jolloin lopputulos on parempi kuin se, että viedään hätiköiden huono idea maaliin.

Teksti: Helen Partti

 

< Katso kaikki Onni työssä -kouluttajat